Groepenkasten

Voor uitbreiding of vervanging van uw groepenkast bent u bij Matika Technical Solutions aan het juiste adres.

De groepenkast bevindt zich meestal in de meterkast van het huis en bevat de belangrijkste onderdelen die nodig zijn voor een veilige elektrische installatie. De stroom uit het elektriciteitsnet komt binnen in de groepenkast en deze verdeelt de stroom over de groepen die nodig zijn in huis. Hoe meer elektrische apparaten er in huis zijn, hoe meer groepen er nodig zijn om de stroom veilig te verdelen.

Een groepenkast heeft altijd beveiligingen tegen kortsluiting of overbelasting. Dit zijn de zekeringen of (installatie)automaten van meestal 16 Ampere. Als de hoeveelheid stroom die gevraagd wordt op die groep meer is dan 16 Ampère dan zal de installatie automaat die groep uitschakelen. Dit is de eerste beveiliging.

Behalve deze beveiliging bevat een moderne meterkast ook altijd meerdere aardlekschakelaars van meestal 30mA. Deze beveiliging is heel gevoelig en treedt in werking als er een gevaarlijk grote stroom weglekt. Als de aardlekschakelaar uit springt kan je ervan uit gaan dat er iets fout gaat.
Een aardlekschakelaars kunt u in de groepenkast makkelijk herkennen aan een testknop. We raden aan om minimaal 1 keer per jaar de aardlekschakelaar te testen met deze test knop. Als uw groepenkast nog niet voorzien is van aardlekschakelaars die alle groepen beveiligen dan is uw groepenkast aan vervanging toe.