Zonnepanelen

Zelf duurzame zonne-energie opwekken en uw energiekosten laag houden? Laat dan een zonnepaneelinstallatie plaatsen door Matika Technical Solutions.

Waar zijn zonnepanelen goed voor?

Zonnepanelen liggen op een plek waar ze bijna de hele dag zonnestralen opvangen. De zonnecellen zetten de energie vervolgens om naar gelijkstroom. De gelijkstroom kan echter niet in huis gebruikt worden, daarom wordt de stroom eerst naar een omvormer gestuurd. Deze zet de gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. De wisselstroom wordt vervolgens gebruikt om uw stroomvraag op dat moment te voldoen, het overschot wordt teruggevoerd aan het energienet. Wanneer u niet genoeg stroom opwekt om in uw gehele energieverbruik te voorzien wordt dit aangevuld met stroom uit het energienet van uw energieleverancier.

Zonnepanelen zijn een prima keuze in Nederland. Ze wekken namelijk energie op bij daglicht, of het nu bewolkt is of niet. In de winter wordt er door de hoeveelheid bewolking wel minder energie opgewekt dan in de zomer, echter over het gehele jaar gezien zijn zonnepanelen zeer geschikt om te voorzien in uw energie behoeft.

De juiste zonnepanelen en omvormer kiezen is lastig. Er zijn veel merken, soorten en types. Matika Technical Solutions werkt enkel met producten van hoge kwaliteit. Bij elke opdracht kijken wij naar de specifieke situatie en wensen en passen ons aanbod daarop aan. Zonnepanelen zijn een investering voor minstens 25 jaar rendement. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar dit maakt zonnepanelen de juiste investering om te besparen op de energierekening!

Matika helpt u bij het kiezen van de meest geschikte zonnepanelen voor uw situatie.

Duurzaam

Draag bij aan een duurzame en milieuvriendelijke manier van energie opwekken.

Bespaar

De BTW kunt u terug vorderen en u bespaart geld op de energierekening.

Woningwaarde

Verhoog de waarde van uw huis en geef uw huis een betere energielabel.

Omvormer

Zonnepanelen leveren standaard gelijkstroom op. Om deze stroom te kunnen gebruiken in het huishouden of om deze terug te kunnen leveren naar het energienet moet de gelijkstroom worden omgezet naar bruikbare wisselstroom. De omvormer zorgt voor dit proces en zet de spanning om van gelijkstroom naar wisselstroom. Een omvormer is dus onmisbaar in een goed werkende zonnepaneelinstallatie.

Bij het kiezen van de juist omvormer is het naast het totaal vermogen van de zonnepaneelinstallatie ook belangrijk om rekening te houden met uw aansluiting op het energienet (1-fase of 3-fase).

 

Matika Technical Solutions werkt met omvormers van SolarEdge. SolarEdge is een Israelisch bedrijf gevestigd in de Verenigde Staten met meerdere kantoren over de hele wereld, waaronder ook in Nederland. SolarEdge is één van de eerste fabrikanten die optimizers is gaan ontwikkelen om het rendement van de zonneinstallaties te vergroten. Inmiddels in SolarEdge marktleider in het gebruik van stroomoptimalisatie. Daarnaast is SolarEdge in 2015 een samenwerking met Tesla aangegaan voor de ontwikkeling van thuisbatterijen met een grotere opslagcapaciteit. De omvormers van SolarEdge zijn dus ook al voorbereid op het aansluiten van batterijen.

Bij traditionele serie geschakelde systemen vermindert het zwakste zonnepaneel de prestatie het gehele systeem. Door het gebruik van optimizers achter de panelen produceert het SolarEdge systeem met elk paneel maximale energie en wordt productie zoveel mogelijk voorkomen. De optimizer optimaliseert de energie-output door Maximim Power Point Tracking (MPPT) voor elk paneel afzonderlijk uit te voeren. Hierdoor beïnvloeden de panelen elkaar niet en wordt er meer rendement uit het systeem gehaald.


Zonnepaneelsystemen zijn veilig en vormen geen gevaar voor mens en omgeving. Echter, bij een traditioneel systeem staan de PV-kabels onder hoge DC-spanning zolang de zon schijnt. Met een SolarEdge omvormer zal de gelijkstroomspanning door middel van de optimizers automatisch naar een veilig niveau schakelen wanneer de netspanning is afgeschakeld. Dit geeft maximale veiligheid voor installateurs, onderhoudspersoneel, brandweer en woning. Daarnaast beschikken vrijwel alle SolarEdge omvormers over ingebouwde vlamboogdetectie, waardoor ze een veilig systeem bieden.

Via de monitoring app kunt u realtime de stroomproductie van het zonnepaneelsysteem volgen. Dit kan zelf per paneel! U kunt de opbrengsten en de status van uw zonnepaneelinstallatie via computer, telefoon of tablet bijhouden waar u ook bent, dankzij de gratis app.

Panelen

Zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd, zetten met behulp van fotovoltaïsche cellen in het paneel de fotonen uit zonlicht om in energie. Welke door de omvormer wordt omgezet naar bruikbare energie. Het opbrengstvermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp)

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm en kunnen eventueel periodiek worden schoongemaakt om vuil te verwijderen. Zonnepanelen die schuin liggen zullen grotendeels al worden schoon gespoeld door de regen.

Matika Technical Solutions werkt enkel met de beste kwaliteit zonnepanelen. Zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van minstens 25 jaar. Hierdoor zijn zonnepanelen een aantrekkelijke investering die vaak al tussen de 5 en 7 jaar terug is verdient.

SOLAREDGE

SolarEdge levert naast omvormers en optimizers ook intelligente zonnepanelen. De zonnepanelen van SolarEdge zijn voorzien van geïntegreerde power optimizers die een snellere montage van installaties mogelijk maken en de logistiek en het onderhoud eenvoudiger maken.
hierbij heeft Solaedge de toonaangevende technologie van DC-optimalisering gecombineerd met gegarandeerde paneelprestatie voor een hogere output, letterlijk direct uit de verpakking.

DMEGC

DMEGC is sinds 2009 onderdeel van DMEGC Magnetics en is in korte tijd met de fabricage van zonnecellen en -panelen een begrip geworden in de wereld van de zonne-energie. Door voortdurende innovatie en een consistente focus op kwaliteit en duurzaamheid worden de producten van DMEGC Solar op waarde geschat. Voor het opwekken van elektrische energie uit zonlicht zijn zonnecellen nodig, meestal gemaakt uit silicium. DMEGC maakt deze cellen zelf, zowel voor andere fabrikanten als voor de eigen zonnepanelen. Het voordeel hiervan is dat ze de hele productielijn kunnen monitoren, borgen en optimaliseren. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer een paneel meegaat. De materialen en onderdelen in de producten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

AEG

AEG zonnepanelen zijn gemaakt van zorgvuldig geselecteerde en geteste materialen en componenten. Daarmee biedt AEG de hoogste kwaliteit, een betrouwbaar rendement en een lange levensduur. 

Daksysteem

Matika Technical Solutions maakt gebruik van de Van der Valk Solar dak systemen voor schuine en platte daken. Van der Valk Solar is sinds 2009 een snel groeit bedrijf in de solar markt en is actief in 13 landen. Van der Valk Solar richt zich volledig op de productie van dak systemen voor schuine daken, platte daken en op velden. De systemen worden ontwikkeld en geproduceerd in de eigen fabriek in Nederland. De systemen zijn ontwikkeld volgens de nieuwste Eurocodes en voldoen daarmee aan de eisen die banken en verzekeringsmaatschappijen stellen aan zonnepaneelinstallaties.

De dak systemen voor platte daken zijn ontwikkeld met alle aandacht voor dak- en windbelasting en voldoen daarmee aan de hoogste veiligheidseisen. Het platte dak systeem maakt gebruik van een lage ballast, welke onderbouwd is door Eurocodes en windtunnel tests. De panelen worden in platte dak opstelling in een hoek van 10 graden geplaatst voor de ideale ligging. Door het gebruik van metalen koppelingen in het systeem, is het systeem al voorbereid op aarding en bliksembeveiliging. Het gehele systeem staat op flexibele voeten van zacht rubber. Deze voeten vangen uitzetting en krimp als gevolg van temperatuur goed op. Tevens zijn ze veilig voor de dakbedekking op elk type dak. Voor elke opdracht maken wij een apart dak plan waarin wij de dak belasting berekenen.

Voor de dak systemen voor schuine daken is flexibiliteit een belangrijk aandachtspunt. Er zijn namelijk veel type schuine daken met elk verschillende eisen voor een goede bevestiging. Hiervoor heeft Van der Valk aparte systemen ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan daken met dakpannen, golfplaat, bitumen, etc. Alles met een veilige dak bevestiging.

Naast dak systemen voor platte en schuine daken is van der valk ook gespecialiseerd in dak systemen voor gevels/luifels en grondopstellingen.

BTW teruggave en saldering

Saldering
Met het gebruik van zonnepanelen blijft u nog steeds aangesloten op het energienetwerk. Wanneer het zonnepanelensysteem teveel energie oplevert wordt deze energie terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Aan het einde van het jaar wordt deze terug geleverde stroom verrekend met de stroom die u heeft afgenomen van de energieleverancier. Dit heet salderen. Wanneer u meer energie terug levert dan u heeft afgenomen van uw energieleverancier, ontvangt u een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier. Houd er echter rekening mee dat 7 cent per kWh al redelijk kan zijn. Het is daarom uit financieel oogpunt niet aan te raden meer zonnepanelen te installeren dan u nodig heeft om uw eigen jaarlijkse stroomverbruik op te wekken.

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd met 9% per jaar. Het afbouwen van de salderingsregeling betekend niet dat investeren in zonnepanelen minder interessant wordt. Het wordt belangrijk om de energie te verbruiken op het moment dat het wordt opgewekt. Daarnaast is de aanschaf van een thuisbatterij de moeite waard. Hiermee kan alle opgewekte energie worden opgeslagen voor later gebruik.

Btw-teruggave
Over de gehele aanschafwaarde van het zonnepanelensysteem betaald u 21% btw. De Belastingdienst ziet eigenaren van zonnepanelen als ondernemer. Hierdoor kan het btw-bedrag gemakkelijk worden teruggevraagd via het stappenplan op de website van de belastingdienst.

Benieuwd naar de kosten?

Als u weet wat u nodig heeft kunnen wij een indicatie geven van de prijs. Weet u niet wat u nodig heeft geven wij u graag vrijblijvend advies!

Vraag vrijblijvend een offerte aan